Entdecken Sie Umbrien mit unseren Tipps für Rotecastello

Rotecastello een dorpje waar je je in de middeleeuwen waant

Dit is alweer het derde deel in de serie Umbrië ontdekken met onze tips. En deze keer laten we je Umbrië ontdekken met onze tips voor Rotecastello.

Rotecastello

Rotecastello is een piepklein tegen een heuvel aangebouwd middeleeuws gehuchtje. Er wonen maar 14 mensen. Het is bekend door het pittoreske restaurantje ‘La Locanda del Borgo’ waar je origineel Umbrische gerechten kunt eten. Begin augustus kun je de middeleeuwen daar letterlijk instappen door het dorpsfeest te bezoeken waar altijd een optocht en uitvoering in middeleeuwse kostuums wordt georganiseerd.

Umbrië ontdekken met onze tips voor Rotecastello: beleef de middeleeuwen in Rotecastello het eerste weekend van augustus

Hoe kom je er?

Je vindt het dorpje door de borden Rotecastello te volgen als je van San Venanzo naar Marsciano rijdt. Rijd het dorpje niet binnen, maar laat je auto buiten de poort staan. Een paar gasten van ons hebben hun auto flink beschadigd bij het door de poort rijden.

Umbrië ontdekken met onze tips voor Rotecastello: laat je auto vóór de poort staan

De naam

Het dorp heeft zijn naam te danken aan de cirkelvormige stadsmuur, Rota-Castello. Er wordt aangenomen dat deze plek al bewoond is geweest in de tijd van de Etrusken omdat er een in de voorgevel van een huis in Rotecastello een fragment van een inscriptie uit die tijd is gevonden. Zeer waarschijnlijk is die niet ver van dat huis ooit gevonden en gebruikt bij het metselen van de voorgevel.

Beschreven wapengekletter

In 1240 wordt Rotecastello voor het eerst genoemd in de kronieken omdat de graven van Rotecastello San Vito Castello verwoestten. Ze plunderden altaren, staken de kerk in brand, verminkten de mannen van het kasteel van San Vito en zetten de abt en de geestelijken gevangen.
Je hebt vast wel eens van de Ghibellini en de Guelphi gehoord. Twee politieke stromingen uit die tijd. De Ghibellini wilden kerk en staat scheiden. Waren dus tegen de wereldlijke macht van de paus. De Guelphi daarentegen wilden die scheiding van kerk en staat niet en waren aanhangers van het pauselijke gezag. De graven van Rotecastello waren Ghibellini maar de eigenaren van het kasteel San Vito Guelphi. Door die brute actie haalden de graven van Rotecastello zich natuurlijk de wraak van de kerk op de hals. 

Het kasteel heeft als buitenplaats aan verschillende adellijke families behoord en vanaf eind 13de eeuw aan Orvieto, die het uiteindelijk statuten verleende. Met de hervorming van paus Pius VII die paus was van 1800 tot 1823, werd Rotecastello onderdeel van de gemeente San Venanzo.

Wrede praktijken

Umbrië ontdekken met onze tips voor Rotecastello: in deze toren werden veroordeelden gespietst

De verdediging van Rotecastello bestond uit een dubbele slotmuur, 6 uitkijktorens, een gracht en talloze ondergrondse gangen. Resten van de muren zijn nog goed zichtbaar en één toren, die in het centrum van het dorp staat, is gerestaureerd.
Er wordt wel beweerd dat deze toren die geen schietgaten of ramen heeft, de gevangenis van het kasteel is geweest. Tevens was het de plek waar ter dood veroordeelden op een heel aparte manier werden geëxecuteerd. Ze werden van boven in de toren naar beneden gegooid terwijl er op de grond van de toren palen met scherpe punten stonden. De veroordeelden werden dus gespietst!

Twee kerkjes

Rotecastello heeft 2 antieke kerkjes. In het dorp vind je het kerkje San Michele Archangelo en buiten de kasteelmuur, voordat je echt naar boven rijdt, het oudste kerkje, de kerk van de Madonna della Neve (sneeuw). Dit kerkje dankt zijn naam aan een prachtig fresco uit eind 1500 dat je binnen kunt bewonderen. Er bestaat ook een legende over de oorsprong van de naam.

De legende van de sneeuw

Er waren in die tijd verschillende vrouwen waar Maria in hun dromen aan verschenen was terwijl ze zei dat ze een kerkje helemaal voor haarzelf wilde en de vrouwen wel zou laten weten waar dat moest zijn. De vrouwen vertelden die droom natuurlijk aan iedereen die het maar horen wilde. Op een dag liep één van die vrouwen naar de fontein om water te gaan drinken en vond daar een klein hoopje aarde met sneeuw erop. Het was alleen 5 augustus! Dit moest wel het teken zijn. De vrouw riep snel alle bewoners van Rotecastello erbij. Getroffen door het wonder werd direct besloten dat op die plek een kerkje gebouwd moest worden gewijd aan de Madonna della Neve.

In Umbrië zijn meer kerkjes gewijd aan de Madonna della Neve en al deze kerkjes zijn buiten de kasteelmuren gebouwd en in al die kerkjes wordt op 5 augustus net als in Rotecastello, feest gevierd.

Wandelen rond Rotecastello

Rotecastello ligt aan de rand van een prachtig dal en bij de rivier de Faena. In een eerder blog heb ik je verteld over de antieke wegen die sinds kort zijn ontsloten door de gemeente San Venanzo, waar Rotecastello ook onder valt. Als je nou toch in Rotecastello bent, moet je echt zo’n antieke verbindingsweg gaan wandelen! Deze route komt ook weer terug bij het startpunt en is maar 2,7 km. Dus leuk om te doen!
Hier vind je de link naar de route die je kunt downloaden op je mobiel.

Unsere anderen Tipps zur Entdeckung Umbriens

Umbrie ontdekken – onze tips voor Greppolischieto
Umbrien entdecken - unsere Tipps für Perugia
Umbrien entdecken - unsere Tipps für Orvieto
Umbrien entdecken - unser Tipp für die Weinprobe
Umbrien entdecken - unsere Tipps für den Besuch einer idealen Stadt
Entdecken Sie Umbrien - unsere Tipps für Veranstaltungen

Sammeln Sie alle unsere Tipps, um Umbrien zu entdecken, und erstellen Sie dann Ihre eigenen Roadtrip Umbrien zusammen. Sie möchten keinen Tipp verpassen? Dann abonnieren Sie unsere Gazzetta von Polmone. Dann senden wir Ihnen jeden Monat eine E-Mail, wenn ein neuer Artikel erscheint. In der Gazzetta teilen wir Ihnen auch einzigartige Informationen über Umbrien mit.

Hinterlasse einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.